Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čištění Vltavy - nečekaně zajímavý vodácký zážitek

24. 9. 2010


Už jsem pár článků o čištění řek četl.  A většinou jsem se dozvěděl informace typu:  kolik tun odpadu se vybralo, jaké největší nebo kuriózní úlovky se našli atd. Jak to však  vypadá v reálu jsem zjistil až při letošní akci na Vltavě, které jsem se na poslední chvíli rozhodl zúčastnit. Bylo předpovídáno pěkné počasí a manželka si na sobotu vymyslela takový program , který se mohl s úspěchem odehrát i beze mne .

Páteční veselici s občerstvením jsem vynechal , páč zase tak dlouhou propustku jsem nedostal, a přijel až na sobotní sraz u Vltavy . Vyfasoval jsem loď , pádlo a čtyři pytle na odpad. Naše parta čistila úsek Zlatá Koruna – Dívčák .

Vyrazili jsme za slunného počasí  a hned v prvních vrbičkách začali nacházet rozmanité úlovky.  Teklo celkem dost vody a tak chytání vracáků , traverzy přes proud a zastavovaní ve vrbičkách bylo celkem náročné nejen na fyzičku, ale i techniku pádlování. Hned  na úvod se nám jedna posádka cvakla , ale díky  pěknému počasí  pokračovali hned  dál bez převlékání .

V některých místech se konaly přímo odpadkové žně, nebyl problém  naplnit naráz celý pytel . Až  na metrovou rouru a pár drobností pocházely odpadky většinou od splouvajících . Nejčastějším úlovkem byla  PETka s limonádkou (60x)  a  alkohol (3 kousky) . Tato krátká statistika jasně popírá domněnku  , že vodáci chlastají . Teda pokud se při cvaknutí nedrží  flašky  jako klíště . Na druhou stranu poměrně častým nálezem byly plastové kelímky,  zřejmě od piva . Dále neuvěřitelné množství  bot, hlavně pantoflí ,  též nejrůznější  igelity. A tak příjemným oživením bylo objevit špičku kéni, dětskou loďku , kondom v neporušeném obalu , plyšáka  , klobouk , hlavičku pádla ,  hrací kostku …

Když jsme zastavili u občerstvení a dali si výborné placky, byly už naše lodě naplněny po okraj. Po pauze jsme už zvolna dopluli i s obtěžkanými plavidly na Dívčák , kde vše naházeli do přistaveného kontejneru.  Odtud  se už jen volně splouvalo do Boršova , páč tento úsek již vyčistila jiná parta .

žralok

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář