Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na eskymáka šroubem

5. 2. 2012

Nejsem přeborník v eskymování , ale mnoho jsem pochopil a okoukal při výuce sebe a svého syna. Na druhé straně znám mnoho přeborníků, kteří nedokážou eskymáka vysvětlit a naučit tak, aby to pochopil třeba takový matěj, jako jsem já.

Základní problém je, že po zvrhnutí je všechno opačně a tak si je nutné v hlavě srovnat a nacvičit pohyb doma v teplíčku a pak jen to samé udělat pod vodou bez přemýšlení, páč hlavou dolů pod vodou se špatně přemýšlí.

Takže jak na to na kajaku šroubem (pro praváky):

Doma si sednu na okraj postele předkloním se a pravou nataženou ruku opřu o levou stranu levého kolene. Levačku pokrčím a opřu o své levé prso jako bych při tom držel pádlo. Pravé ucho položím na pravé rameno a koukám se na svou pravou pěst. To je výchozí poloha pro šroub. Nyní si nacvičím pohyb pomalým obloukovitým lehnutím z leva na pravý bok, při kterém je třeba dbát, aby pravá ruka byla po celou dobu natažená ucho po celou domu leželo na ní a oči se po celou dobu dívali na pěst .

Když jsem si toto doma nacvičil, tak jsem zvednul kajak hned na první pokus. Bohužel ne čistě protože člověk instinktivně pod vodou začne dělat některé protipohyby než si na posteli nacvičil. Především snaha dostat se na vzduch ho přiměje aby odlepil ucho od ramene a zvedal hlavu z vody první i když má jít z vody poslední. Je třeba zapomenout že se chci dostat nad vodu a jen udělat správný pohyb a ono mě to nad tu vodu vyšvihne samo tím že překlopím loď s tělem pod vodou a to je až následně lodí z vody vytaženo samo. Na bazéně je třeba mít někoho kdo dá pozor co děláme špatně a na chyby nás upozorní jinak se budeme zbytečně trápit. Jako první se chytneme oběma rukama o okraj bazénu, položíme ucho na hladinu a překlopíme na sebe loď jako želva krunýř a navrátíme zpět aniž by se ucho odlepilo od vodní hladiny. Tento pohyb si cvičíme tak dlouho až je síla opření rukou minimální že stačí jemné opření jen dvou prstů o okraj bazénu.

Když nám to jde dobře s uchem na hladině ponoříme hlavu hlouběji, ale stále dbáme aby se ucho přilepilo a drželo na rameni až do konce, což je třeba nechat si pohlídat od někoho na břehu.

Další bod je stejné zvedání, ale s použitím opory o ruce svého asistenta místo okraje bazénu. Zprvu s držením se za ruce od začátku a pak se přejde na obrátku a vyndání rukou nad hladinu které asistent uchopí a vy zvednete.  Asistent snadno posoudí jestli síla opření je dostatečně malá. Když to jde snadno je dobré přidat záklon nejlépe až po lehnutí na zadní palubu hlavou.

Další bod je stejný jako za ruce, jen použijeme pádlo kterému asistent drží list na hladině. Zprvu kolmo na osu lodě a postupně čím dál víc u špičky s vedením k zádi. V této fázi většina lidí zapomíná na nataženou pravou ruku a na hlavu položenou po celou dobu na rameni a začíná jí zvedat což má za následek zanořování pádla pod hladinu namísto obloukovitého pohybu po hladině připomínající široký záběr od přídě. Je třeba na to upozornit a dopilovat to než začneme zvedat sami. Když už začíná asistent s držením pádla blízko špičky je dobré aby list po nastavení do výchozí polohy nenápadně pustil a mi si tak nestihli uvědomit že už zvedáme sami.

Toto je dobré cvičit s brýlemi, kdy se až dokonce díváme na svůj list pádla a to nám nedovolí abychom odlepili hlavu od ramene, zvedali ji protipohybem který má za následek zanořování listu do hloubky.

Při samostatném eskymování začínáme vynořením listu u špičky nad hladinu a pohybem od špice vpravo s plynulým obloukem vedeným po hladině který stále sledujeme očima až do záklonu. Pamatujte hlava je nejpodstatnější když jí nebudete zvedat první měli byste nyní být nad vodou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

eskymák

(orel, 10. 1. 2017 10:59)

ahoj,
četl jsem některé tvé názory k esky na fóruRAFTu a mám tu doplnění pár info k eskymáku (TAKÉ) z praxe:
1) Vím o člověkovi, co se s eskymováním zdařile seznámil na prastaré Pískárně, jednorázově, asi za 2hod, a po cca 10letech vodácké nečinnosti ho strčili+zašprickovali do singlu - a jel.
Po převrhu, když si představil potíže s lezením z lodě, tak úspěšně vyeskymoval. Vysmátí a nevyužití "zachránci" pak odešli a tento podezřelý NEvodák se pak mohl nerušeně vrátit proti proudu do výchozího bodu, bezpečným pádlováním=přitahováním se za po břehu rostoucí kopřivy, trávu a vrbičky.
2) Sám jsem kdysi šrouba na kajaku udělal na 1.pokus-jen podle příručky a to možná i pro to, že sem pádlo v první fázi vymotával z volné koňadry, kam se zachytlo. ALE pak mnoho let na šroubK1 zanevřeno, až jsem vedl kroužek vodáků a postupným nácvikem se povedl návrat...
3) mám známou, co má lehceLehce přes 30 pořád trochu eskymuje rukama, ale v proudicí vodě má ale prioritně zažitý únik z lodě...
... takové jsou tedy moje některé poznatky z praxe ...
dobrou vodu 2017