Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mé subjektivní testování pádel

24. 7. 2012

Začínal jsem s dřevěným pádlem, které bylo příjemné do ruky, nestudilo a navíc mi vyhovovalo pružností žerdi. S postupným ježděním divočejší vody však dřevěný list dostával zabrat a mnohdy se kus odštípl. Venkovní kování mi také nevyhovovalo, páč se často zasekávalo mezi kameny a tak jsem si po vzoru dřevěných pádel Panda vyrobil vnitřní kování. Ještě častěji však docházelo k poškození listu.

Začal jsem se tedy poohlížet po pádle, které by vydrželo hrubší zacházení. Následné testování rozdělím na jednotlivé části pádla.
HLAVIČKA
Nějaký čas jsem používal 9 cm plast od Profiplastu . Tato hlavička je však dost malá hlavně při použití v rukavicích. Na lepší modely od Profiplastu a TNP se dávaly 11 cm hlavičky, které jsou o poznání přesnější  při úchopu a dělají se i v dřevěném provedení. Dřevo je podle mého bezkonkurenčně nejhezčí a nejpříjemnější do ruky. Zaoblené hlavičky mají být pohodlnější na dlouhé pádlování, já však nepociťuji tuto výhodu a vzhledem k největší přesnosti jsem zvolil klasickou téčkovou hlavičku. Vyrábí je např. Galuška (80 Kč), ale pro použití na nekónické žerdi je potřeba pro upevnění vyrobit přechodový trn na větší průměr. Téčko je dle mého názoru nejpřesnější při záběru, pronic zanic ho nepoužívají všichni závodníci.
ŽERĎ
 Duralová trubka je při běžném používání skoro nezničitelná a navíc se dá zakoupit v dělitelném provedení, což mě nadchlo při přepravě v kufru auta. Ve spojce se sice drobet vaklá , ale za tu rozebíratelnost mi to stojí. Bohužel studenej a nepružnej dural mě už tolik nenadchnul, ale co se dalo dělat, když na drahý kompozitový materiál jsem neměl. Horní obnaženou část duralu jsem alespoň obalil bužírkou, aby pádlo nezáblo při turistickém zasunutí do podpaží jako teploměr.
Časem výrobci začali vyrábět laminátové žerdě ze skla, které tolik nestudí a příjemně pruží. Nejsou tak drahé jako kevlar či uhlík a tak jsem po ní začal toužit. Bohužel se dělají konické a nelze u nich použít mnou oblíbené dělení. Martin Taichman z Profiplastu mi vyšel vstříc a doporučil použití kajakářské žerdi s dělením. Akorát ta dřevěná hlavička se musí dodělat na trn do většího průměru.
Za velmi příjemnou považuji ovalitu, kterou lze docílit dodatečným přiděláním výlisku od firmy Galuška. Buď jen nalepením, nebo ještě překrytím smršťovací bužírkou   ( 50 Kč ovalita + 50 Kč slabá bužírka přes ).
LIST
Jako první jsem začal používat prohnutý laminátový s duralovým vnitřním kováním z kajakářského pádla od TNP. Ten mě nadchnul silným a přesným záběrem a k rovným listům jsem se už nikdy nevrátil. S prohnutým listem získáte při stejné ploše silnější záběr a hlavně po zasazení listu do proudu mnohem lépe drží vodu na pádle. Laminát však opět nevydržel mé hrubé zacházení a po pár opravách jsem přešel k plastovému listu. V zahnutém provedení ho vyrábí jako kajakářský TNP. Je však dost malý a zřejmě díky zpevňujícímu žebru a mělčí lopatě mi nevyhovoval.
Zavřenější list a bez žebra vyrábí Profiplast pod názvem extrem .Ten se stal po testech mým favoritem. Je pěkně slabý, lehký a při pádlování mi vyloženě sedí. Jedinou nevýhodou je u něj větší obrušování hrany na vnitřní straně. Ideální by byla pravidelná výměna s druhorukým pádlerem, aby nedocházelo k nesymetrii. Lepší jsou už jen drahé kompozicové listy od Galušky apod., kde se však dostáváme opět k výrazně vyšší cenové hladině. 
                                                                                                                                          Žralok
 
Ještě pár linků o pádlech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář